Maciej Bosiacki, Anna Golcz

Zinc and copper content in vegetables
grown near communication routes
in Środa Wielkopolska commune

From the Department of Horticultural Plants Nutrition
August Cieszkowski Agricultural University in Poznań

Abstract. In vegetables grown in the neighbourhood of high car traffic, zinc and copper contents were determined. The mean values of copper and zinc in selected vegetables species were lower than the valid standards. Only in a few samples of red cabbage and red beet, the concentration of zinc was higher than the admissible value (50 mg·kg-1d.m.).

Key words: copper, zinc, vegetables

 

Zawartość cynku i miedzi w warzywach uprawianych przy trasach komunikacyjnych w gminie Środa Wielkopolska

Streszczenie

W 1998 roku w Katedrze Nawożenia Roślin Ogrodniczych w Poznaniu podjęto badania, których celem było oznaczenie zawartości cynku i miedzi w warzywach rosnących w gospodarstwach produkcyjnych w Środzie Wielkopolskiej. Nie stwierdzono przekroczenia zawartości miedzi w częściach jadalnych badanych roślin, natomiast przekroczenie dopuszczalnego stężenia cynku stwierdzono tylko u dwóch gatunków warzyw: kapusty czerwonej i buraka ćwikłowego.